Layla • Majnun


Voor de SBK maakten we een serie animaties en een expositie over Layla en Majnun, een arabisch volksvertelling over een onmogelijke liefde.

soestduinen animatie pop zand stopmotion

Bekijk hier: Soestduinen

3d animatie zonsondergang

Bekijk: SUNSET

flash animatie magnun layla

Bekijk hier: Het Voeteneind

mangnun magnum

Did you mean

actionscript motten

Bekijk hier: MOTTEN

de interface van het layla en magnun installatie

Still Interface

Layla & Majnun is een duo dat in de Islamitische wereld bekender is dan Romeo en Julia in de Westerse wereld. Het tragische liefdesverhaal gaat over de mooie Layla, die door haar beschermende vader binnenshuis wordt gehouden, en haar minnaar Majnun, die verteerd door verdriet de eenzaamheid van de woestijn opzoekt en daar langzaam gek wordt. Voor elk van de 7 animaties die we maakten hebben we gezocht naar een andere animatie techniek, we hebben geprobeerd om een aantal heel sferische momenten uit het boek naar beeld om te zetten.

Sunset is een 3d animatie. We zien hier een scene met het uitzicht die Majnun heeft in de woestijn waar hij zo lang verblijft. In enkele seconden zien we de zon onder gaan.

Burial is een klei-animatie. We zien het moment waar Majnun verdwijnt op het graf van Layla.

Woestijn is een stop-motion animatie waarin Majnun door de woestijn kruipt. De marionette is gemaakt van acacia hout, een zeer zware houtsoort die prachtig begon te barsten nadat Michael de pop gesneden had.

Did you mean MAGNUM? Als je “googlet” op majnun is dit wat Google antwoord: Did you mean MAGNUM? Magnum… onze favoriete held uit de jaren tachtig. Hoe konden we die nou combineren met Majnun?

In Het Voeteneind zien we de worsteling van Majnun als hij probeert op een van zijn slaapplekken om niet met zijn voeten in de richting te gaan liggen van Layla’s hoofd. Waar ze ook mag zijn.

Motten: De Liefde van Majnun is als de liefde voorlicht van een mot. Motten is grafische animatie die geheel dynamisch word gegenereerd. elke keer is het beeld weer net een beetje anders.

De interface:
In de zaal staat een zwarte sokkel met hierop een beeld van Majnun. Je kunt de verschillende animaties aansturen door het beeld te verschuiven.