Lip sync


Door: Aranka Mulder

Inspiratie:
Het eerste wat ik heb gedaan is het zoeken van voorbeelden van lipsyncen.
Ik wilde het voor deze eerste keer wat simpeler houden door mij volledig te richten op de animatie van het mondje. 
Ik maakte een planning waar ik de stappen voor mij zelf duidelijk maakten. Zo had ik eerst een personage nodig, een fragment en een setting.
Om niet te lang met het voorbereiden bezig te zijn heb ik een bestaande eigen personage gebruikt. Omdat ik dit figuur al kende kon ik mij ook beter oriënteren voor haar gedrag en haar stemgeluid.

Lipsinc? Mondjes …
In een boek met animatie principes ging een hoofdstuk over het lipsyncen van een personage. Op een van de pagina’s stonden de monden in verschillende houdingen getekend. Dit blad heb ik grotendeels overgenomen voor hou vast en de mondjes aangepast om ze op de mond van mijn personage te laten lijken. 
Ook zette ik er ook wat aparte monden bij.

Geluidsfragment:
Ik heb toen aan Jan en Michaël gevraagd om een geluidsfragment voor mij te zoeken en het liefst van iets waar ik het beeld niet van ken.
Tip: Het is leuker om een stukje te gebruiken waar veel emotie in zit in plaats van een monotoon stuk tekst.

Storyboard:
Eerst maakte ik een storyboard voor de houdingen van mijn personage. Daarna ging op het fragment nog een soort storyboard maken bij elke zin uit her fragment. Zo kon ik bij elk woord zien welke mondjes ik moest gebruiken.

 

 

Het blad wat ik eerder had getekend scande ik in en zette elk mondje in Flash. Ik tekende een ruwe schets van mijn personage, als ‘placeholder’ zodat ik wist waar ik de mond moest plaatsen.

 

 

Afronding:
Nadat ik alle mondjes op de juiste plekken had gezet, en dat het klopte met de uitspraken, ging ik mij richten op het personage en de achtergrond.
Ik zette een extra personage naast haar voor opvulling, en nog twee personen achter haar.

 

Conclusie:
Hiervoor heb ik nooit een lipsync gemaakt en ik ben best trots op het eindresultaat. Ik heb in een keer dingen gedaan waar ik veel moeite mee had: Veel personages op een plek, kleur in geheel brengen en een achtergrond neerzetten. 

Aan het begin had ik vooral veel last dat ik te lang met de voorbereiding bezig was. Ik wilde het graag doen en ging al snel een fragment zoeken, terwijl ik nog niet eens klaar was met mijn uitspraakplaat. De taak van het zoeken naar een fragment heeft toen iemand anders gedaan en zo kon ik mij beter focussen op de dingen die eerst belangrijk waren.