Je eigen ACTION FIGURE!


reanimation action figures, bakerman, pjotr, squidman

Lees hier hoe de actionfigures van Re:animation zijn gemaakt. Voor een ieder die geïnteresseerd is hoe dit zelf te doen.

klei model reanimation action figure bakerman moldingVoor de actionfigures van Re:animation moest er eerst een model gemaakt worden. Het makkelijkste was dit te doen van klei, liefst K122, deze is zeer fijn dus goed voor details. Je kunt ze biscuit bakken voordat je er een mal van maakt maar op een gegeven moment wordt je lui en sla je dat over.

 

 

 

 

Er zijn zeer veel verschillende manieren om een mal te maken maar voor onze figuren is gekozen om twee halve mallen te maken die op elkaar sluiten. Hiervoor moet je je model voor de helft inpakken in klei die altijd zacht blijft (modelleer). Zorg er wel voor dat de klei dan goed aansluit tegen je model. Hier omheen bouw je vier wanden. In dit geval ook van klei. Het is raadzaam om het model en kuip in te smeren met was, dit is ook in spuitbus verkrijgbaar.

 

 

Nu kan de silicone rubber aangemaakt worden. Hier is gebruik gemaakt van smooth-on mold max silicones, in verschillende hardheden te koop. Na de juiste mengverhouding en goed schudden is het een kwestie van ingieten en laten drogen

 

 

 

Het drogen gaat langzaam (8 – 10 uur, kamertemperatuur). Dus droom er een nachtje over.

 

 

 

 

Wanneer de siliconen rubber droog is kun je je badkuip van klei er afhalen, een zeer mooi moment. Laat je model er inzitten, want de tweede helft moet nu gemaakt worden.

 

 

 

badkuip voor tweede helft malMaak met het modelleer klei (of met houten latjes of wat dan ook) opnieuw een badkuip om het model. Zorg er wel voor dat de naden tussen de siliconen rubber en de modelleer klei goed dicht zitten, anders loopt straks je vloeibare rubber er uit. Wat hier meerdere malen is gebeurt. Zorg ook opnieuw ervoor dat je alle delen die in contact komen met rubber insmeert met was! want de siliconen rubber hecht zich goed vast.

 

 

Maak opnieuw de siliconen rubber aan en giet dit in je badkuip.
Laat de boel weer een nacht drogen,

 

 

 

 

siliconen mal klaar voor gebruikAls de tweede helft droog is kun je de klei eraf halen en je model eruit halen. wat je overhoud zijn twee siliconen rubber mallen. Maar er moet gegoten kunnen worden. Het makkelijkste is als je model een plat stuk heeft. Bijvoorbeeld de voeten waar het op staat. Snijdt daar alle rubber weg. Als je je mal nu tegen elkaar zet hou je aan 1 kant een gat over waar je in kunt gieten. Heeft je model geen platte deel dan moet je met modelleer klei een gietgat maken wat je na het gieten er afsnijd.

 

 

 

gieten met vloeibaar plasticNu komt het gieten met plastic. Zorg er eerst voor dat de
twee delen van je mal goed tegen elkaar blijft zitten, bijvoorbeeld met een plakband 🙂 voor het gieten is smooth-on casting gebruikt, een twee componenten
plastic die in een half uur in gehard is. Zorg ervoor dat je mal goed schoon
en heel droog is. want de plastic gaat schuimen als het in contact komt
met vocht, ook als dit zeep is of was. dus dit keer je mal nergens mee insmeren!
Giet rustig tot aan de rand.

 

 

Na een half uur is het droog en kun je de mal delen van elkaar halen. Zoals je ziet moet je proberen geen lucht in te sluiten want dan blijven er delen ongegoten. dit los je eenvoudig op door kleine luchtgaten te maken.Overtollig plastic kun je met een mesje eraf snijden.

 

 

 

 

beschilderd action figure bakerman reanimationSchilder je figuur met verf bestemd voor plastic ondergronden.
Hier is gebruik gemaakt van verf speciaal voor miniatuur soldaatjes.

Je plastic action figure is nu klaar! SPELEN MAAR!