Anansi de Spin Expositie


Voor het Tropenmuseum, SBK Amsterdam en Anansi Masters maakten we een serie animaties naar aanleiding van de verhalen over de spin Anansi. Anansi Masters heeft als doelstelling de verhalen van Anansi die al eeuwen over de aarde zwerven opnieuw te verzamelen en weer opnieuw verder te verspreiden.

animatie anansi 3d the spider

Temekoe Temebe

Reanansi

Reanansi

Anansi en de Geit

Anansi en de Geit

 

De filmpjes werden tijdens de expositie in het Tropenmuseum vertoond in een bijzondere presentatie. Onze films zijn geïnspireerd op de duistere kant van Anansi ze zijn technisch en inhoudelijk heel verschillend. Hieronder een korte beschrijving:

Hoe Anansi Koning werd is een silhouetten animatie geïnspireerd door de Indiase schaduwpoppen en de eerste ‘frame voor frame’ animaties uit 1904. Het verhaal wordt ook verteld bij de vertelregistraties van Anansi Masters die vertoond gaan worden in dezelfde expositieruimte.

Kompa Nanzi en Temekoe Temebé is een 3d animatie waarin het vervreemdende verhaal Temeku Temebe centraal staat. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor een mysterieuze Juju man…

Anansi en de geit is een combinatie van echte film en animatie. We hebben een Ghanese familie gefilmd terwijl de vader een Anansi verhaal verteld. Daar hebben we animatie elementen uit het verhaal aan toegevoegd.

Re:anansi De laatste animatie is een ware “re:animatie” waar we verschillende Anansi verhalen gemixt worden tot een nieuwe verhaallijn… Eigenijk komt het erop neer dat we alles wat we nergens anders kwijt konden hier geanimeerd hebben.
anansi console

De Expositie:
De expo bestaat uit een projectie en een aantal koppen van kinderklei. Boven de koppen hangt een pop van Anansi, hij heeft een draad met een tong eraan. Steek je die in de mond van een kop dan begint een van de animaties te spelen.Meer informatie over anansi kunt u lezen op de website van Anansimasters, waar ook een special over Re:animation is te vinden. Met dank aan Jean Hellwig, Paul Faber en Priscilla Toscari voor de organisatie en Yuchi Cordoba en Dirk Balthaus voor de speciaal gecomponeerde muziek!

De expositie is nogmaals te zien geweest in het CODA museum te Apeldoorn.